Semesterprojekt 2019, hönshus

Under senaste åren så har vi funderat till och från på att skaffa lite höns. När vi bodde i Vaggeryd (2012-2018) så var det nära. Vi köpte böcker och forskade men det blev inte så. Vanligtvis i detaljplanerat område får du ha några hönor men ingen tupp.

November 2018 flyttade vi till Lidstorp och på köpet så hamnade vi utanför detaljplanerat område och då får vi ha både hönor och tupp. Hönstankarna har kommit och gått, men i början på semestern bestämde vi oss att ”nu kör vi”. Vi pratade med sonens svärfar som har en ”annorlunda” ras, Bohuslän-Dals Svarthöna. Vi kunde få kycklingar av honom och bygget började. Eller ja, det började med att kolla på färdiga hönshus. De överkomliga är ganska små och de rimliga i storlek är ganska dyra. Vi kollade på lekstugor och förråd i byggsats.
Vi kikade på ritningar från ”Gör det själv”, men insåg att de inte passade. Någon var alldeles för enkel och den lite rejälare saknade finesser som fönster, ventilation, reden mm.

Vi bestämde oss för att bygga ett eget upphöjt hus för 5-7 höns (en bod blir ett betydligt större bygge) samt en utegård under tak. Tanken är att komplettera med en mobil/flexibel inhängnad i anslutning till hönshuset samt att de ska få gå fritt när vi är hemma. Bodelen är byggd med isolerade väggar. Fönstret är dock enkelglas och hade köpts innan så bygget anpassades efter det. Grunden är ca 200*400cm och bodelen är 120*180cm. Bygget tog nog lite längre tid än vi tänkt men efter ca 3 veckor är det ganska klart. Kostnaden verkar stanna på ca 16000kr i material.

När vi närmade oss färdigställandet så kom vi överens om att vi får hämta äggen och låna kläckningsmaskin (istället för att få färdiga kycklingar). Hönsen som värpt äggen ingår i sk genbank men eftersom vi maskinkläcker så hamnar dessa utanför. Vi fick med oss 22 ägg och nu efter drygt en vecka så har vi lyst dem och hittat liv i 17st. Det blir lite mer jobb med att vända och sköta ägg men vi hoppas att få sociala höns i första omgången. Vi ska behålla 4-5 hönor och 1 tupp är det tänkt. Hur fördelning i kläckningen ser ut får visa sig.