Kycklingar 1 vecka gamla

Lördagen 17 aug började de första äggen pipa och på eftermiddagen kom de första två kycklingarna ut. Rasen är Bohusländals Svarthöna. Sedan följde flera under söndagen och de sista kom ut på måndagen. Totalt kom det ut 10 kycklingar av de 17 äggen som vi sparat efter lysningen. På tisdagen knackade vi på de oöppnade äggen och alla var tysta och grävdes ner ute och kläckaren stängdes och rengjordes.

Ett dygn och tills de blivit duniga fick de bo i kläckaren, sedan fick de flytta över i första lådan med handduk i botten, värmeplatta, vatten och lite mat på ett fat. Efter några dagar så började de springa runt mer och då flyttade vi till en större låda som vi gjort av 4 flyttkartonger. I denna har vi lagt tidningar i botten och sedan hampaströ. Vi har bytt mat-fat till en liten foderautomat.

De små liven är nyfikna och kommer ut för att hälsa, bli klappade och kanske se om det kommer spännande mat. De har fått testa kokt ägg, några insekter och några lövmask. När de märker att det är mat blir det annat ljud och vinnaren av biten rusar glatt runt och blir jagad. Det är lät att bli sittande någon timma och bara titta..

Redan efter några dagar kom det små vingfjädrar och nu efter en vecka så springer de med full fart och flaxar med vingstumparna. Vi får se när de vill ur lådan… Ett putsnät är förberett som lock för att förhindra att de rymmer ut i huset. Den stora lådan stor just nu i ett badrum. Några veckor till inne blir det nog innan de får flytta ut i hönshuset med värmelampa.

Går det se skillnad. De första två hade lite ljusare tår i olika varianter, de sista är mindre än de andra än så länge. Sedan blir allting svart…