Hönsen 7,5 månader

Tiden går fort och det börjar kännas vår ute. Hönsen är 7,5 månader gamla och har börjar värpa senaste veckorna. Nu brukar det blir 2 ägg varje dag på 37-43g. Redet är utbyggt i förrådsdelen och det är 2 lådor med halm i som hönorna har gosat till. Vi har fyllt på halm lite nu och då, men de drar ut allt utom en ring runt sig.

Äggproduktion

Förra helgen så byggde vi en större utegård så att de själva kan gå ut lite mer. Det är stolpfästen nerslaget och tryckimpregnerade reglar. De flesta är 2m höga men de uppe i slänten är 1,6m. I mitten står ett torrt träd som håller upp nätet. Det är putsnät runt om och i tak. Jag har lagt ett nät-L nederst och grävt ner ytterdelen för att förhindra grävande odjur att hitta in. Skarvar mellan näten är bundet med ståltråd eller buntband. 3 rullar med 25x1m putsnät gick åt och ca 20 st 3,6m stolpar.

Utegården

Bodelen funkar bra och är ganska lättstädad. De sover på övre pinnen och skiter som tänkt på brädan. Det blir knapp något ”smuts” i övriga spånet. Spånet är hackad halm från Granngården.

När vi öppnar dörrarna för att rensa så brukar de snabba hönsen rusa in för att kunna hoppa ut. Det galler vi har på skitbrädan hänger vi då ner för att stoppa rymningarna. Då går det enkelt att i lugn och ro plocka skiten med kattspade till en burk som går i hönskompost. Det blev en fiffig lösning som vi inte planerade för.

Övervåning med siktbräda och galler, undervåning med vatten och mat
Gallret blir ett bra rymningsstopp
Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: